logo

 

 

|     Start     |     Beställning     |     Leveransvillkor     |     Om företaget     |     Kontakt     |

© Copyright NB of Cosmetic-Oils.
Med ensamrätt

NB of Cosmetic-Oils - Mari Brolin
Telefon / Fax 070-7961652
info@nbofcosmeticoils.se
www.nbofcosmeticoils.se

 

Allmänt om Argania Spinosa

Arganträdet

Arganoljan kommer ifrån Arganträdet som bara växer i sydvästra Marocko. Historiskt har trädet funnits i över 25 000 000 år och har vuxit över hela norra Afrika men växer idag endast på ett fåtal platser i Marocko. Trädet har en unik förmåga att klara av långa perioder av torrt, hett klimat genom att gå i dvala för att sedan med sina långa rötter nå djupt ner i marken för att hitta vatten. Träden avverkades tidigare för ved och byggmaterial men finns sedan år 1999 med på UNESCO:s världsarvslista i kampen för att skydda dessa unika träd. Genom upptäckten av arganoljan, som kommer ifrån trädets nötter, och de fantastiska egenskaperna olja har är det idag mer ekonomiskt att bevara träden, vilket har de positiva effekten att ökenspridningen i dessa områden minskar.

Oljans medicinska och skönhetsfrämjande egenskaper har varit kända i flera hundra år. Redan år 1219 omnämns oljan i egyptiska texter för dess hälsosamma effekter. I Marocko har kvinnorna använt sig av oljan för att skydda sin hud mot det varma klimatet och för att återge huden fukt. Genom århundranden har kvinnorna i regionen skördat trädets nötter när de mognar och faller till marken under juni och juli månad. Tidigare framställdes oljan främst för hand, vilket är ett mycket tidskrävande arbete som kräver en speciell teknik för att krossa nötterna och mala dem. I arganträdets nötter ligger mellan en till tre fina små kärnor som mals i en special mortel tills oljan tränger fram - för 0,3 kg olja krävs 9 kilo nötter!

Modern forskning bekräftar arganoljans behandlande egenskaper som återfuktar och återfettar huden i ansiktet och på kroppen. Oljans fina struktur gör den även lämplig att använda på den känsliga huden under ögonen. Genom daglig användning av arganoljan förstärks huden på ett naturligt och långvarigt sätt. Arganoljans egenskaper bidrar till: Återfuktning och återfettning. Förhindra nedbrytning av hudens celler samt kan lindra bristningar och stimulera ärrläkning.

Oljan är väl anpassad för huden genom sin rika sammansättning av fettsyror som omega 6 och omega 9. Oljan bidrar till att binda fukten i huden och hålla den mjuk och smidig. Det rika innehållet av antioxidanter, E-vitamin, polyfenoler, karoten, triterpener och fytosteroler förbättrar hudens skyddsbarriär och är viktiga för hudens balans och vitalitet. Genom att oljan förbättrar hudens förmåga att binda fukt, kan åldertecken reduceras och huden bevaras ungdomlig. De antiinflammatoriska egenskaperna bidrar till att stimulera sårläkning i huden vilket kan bidra till att motverka ärrbildning och lindra bristningar.

I den dagliga kosmetiska hudvården har oljan den positiva egenskapen att den snabbt tas upp av huden och tränger in i hudens ytskick. Det gör att oljan är lätt och smidig att använda då den inte känns kladdig. För många med torr och känslig hud underlättar oljans lätta struktur regelbunden användning vilket ger positiv effekt på huden. .

Den rena arganoljan kan användas outspädd direkt på ansiktet, kroppen och håret. Arganoljan kan även användas för besvär med torr hårbotten och för att stärka torrt, glanslöst hår. Genom att använda oljan som en hårinpackning kan håret återfå sin naturliga glans och lyster. Daglig hårvård kan stärka hårstråna genom att försiktigt massera in några droppar arganolja i fuktigt hår. För att ge hårbotten och håret en extra stärkande inpackning värm arganoljan och massera in från hårbåtten och ut till hårtopparna efter schamponerat hår och sedan vira en varm handduk runt håret för att olja lättare ska tas upp av cellerna. Låt verka i 10-20 minuter och skölj därefter håret väl.

 

Obs. Arganoljan tillverkas av arganträdets nötter därför ska den användas med försiktigt av pesoner som är nötallergiker, lyssna på läkares rekommendationer.